Toestemming/visa voor reizen naar de Verenigde Staten
Om de Verenigde Staten binnen te komen heb je in de meeste gevallen enkel een ESTA nodig, toestemming van de Amerikaanse overheid dat je naar de VS mag reizen. Dit is digitaal te regelen via https://esta.cbp.dhs.gov/. Een aanvraag kost $21 en moet worden betaald met creditcard of PayPal en er wordt aangeraden dit minstens 72 uur voor vertrek aan te vragen. Gebruik de officiële website. Als je via een zoekmachine zoekt kun je uitkomen bij een tussenpartij, die tegen hogere kosten voor jou een ESTA aanvraagt.
Als je geen ESTA hebt kun je vertraging oplopen bij de douane in de Verenigde Staten of zelfs de toegang worden ontzegd. Vaak wordt ook bij de vliegmaatschappij gecontroleerd of je een ESTA hebt, en zullen ze je niet laten boarden als je geen ESTA hebt.
Een ESTA is 2 jaar geldig, of tot de vervaldatum van je paspoort. Als je een nieuw paspoort hebt, moet je altijd een nieuwe ESTA aanvragen.
In de meeste gevallen heb je dus geen Visa nodig. Op de ESTA website kun je zien wanneer dit wel het geval is.
Paspoort
Je hebt uiteraard een paspoort nodig om de Verenigde Staten binnen te komen. Deze moet geldig zijn gedurende de hele trip.
Geld en betalen
In de Verenigde Staten wordt met Amerikaanse dollars betaald.
Op de meeste plekken kun je met betaalkaarten betalen. Creditcards worden in de regel wat beter geaccepteerd dan debitkaarten (de gebruikelijke pinpas in Nederland). Echter is het geen garantie dat jouw Nederlandse kaarten overal werken. Vroeger werd een creditcard betaling gecontroleerd met je handtekening, maar ook in de VS is het inmiddels gebruikelijker om te betalen met pincode.
Persoonlijk zou ik altijd een creditcard meenemen naar Amerika. Op sommige plekken is gebruik van creditcard verplicht. Denk aan autohuur of het betalen van borgsom in hotels.
Het is altijd verstandig wat cash geld (munten/briefjes) op zak te hebben voor fooien of als je niet met kaart kunt betalen.
Geld pinnen kan op veel plekken, maar voor de meeste geldautomaten wordt een service fee gevraagd. Let hier goed op, op (toeristische) hotspots kunnen die nogal hoog zijn. Ook zul je gevraagd worden om de omwisselingskosten door de dienstverlener of je eigen bank te laten berekenen. Dat laatste zal in bijna alle gevallen het voordeligst zijn.
In Amerika is het gebruikelijk dat prijzen in een winkel/restaurant zonder Sales Tax (BTW) worden getoond. Let er op dat deze Sales Tax er bij het betalen dus nog bij komt. De hoogte van de Sales Tax kan per staat/stad verschillen.
Fooien
Voor veel personeel in de (toeristische) dienstensector zijn fooien de belangrijkste bron van inkomsten. Het uurloon is vaak laag en men gaat ervan uit dat fooien hiervoor compenseren.
Indicatie fooien
Restaurants: 18 tot 20% indien tevreden. Hoger of iets lager kan natuurlijk aan, afhankelijk van het niveau van de service. Geen fooi betalen kan eigenlijk alleen als de service bijzonder slecht was. Wees dan wel bereid dit uit te leggen. In sommige gevallen is er al fooi berekend op de rekening, dit is vooral gebruikelijk bij groepen. Je hoeft dan niet extra fooi te betalen.
Bars: $1 of $2 per bestelling, meer als je ingewikkelde bestelling hebt of cocktails besteld.
Taxi's: 10 tot 15% is gebruikelijk, waarbij er vaak naar boven wordt afgerond, zeker bij cash betalingen.
Schoonmaak hotelkamer: $1 per nacht per persoon.
Kofferdragers: als je ze nog ergens kunt vinden, $1 per koffer.
Valet parkeren: $2 tot 5 dollar voor normale service. Meer als de auto zeer snel gebracht wordt, en in duurdere hotels wordt vaak ook meer fooi verwacht.
Tour Guides: minimaal $5 tot $10 voor korte tours. Voor langere tours (vanaf een halve dag/4 uur) is de verwachting tussen de 10% en 20% van de kosten van de tour. Mits de tour naar tevredenheid was natuurlijk. Park rangers in nationale/state parken verwachten geen fooi.
Plaatsen waar je geen fooi hoeft te betalen.
Fooi betalen via een betaalkaart
Bij betalen met kaart komt het steeds vaker voor dat er een schermpje komt waar je zelf kunt aangeven hoeveel fooi er bij de rekening moet. Je krijgt dan meestal een aantal standaard opties, maar je kunt ook zelf een percentage/bedrag invullen. Let hier wel dat sommige bedrijven royale standaard opties tonen (bijvoorbeeld 20% als laagste optie). Dit gebeurt vaker bij toeristische hotspots.
Soms gebeurt het ook dat dit scherm wordt getoond op plaatsen waar fooi niet standaard is. Dit kan ook weer vaker voorkomen op toeristische plekken waar men misbruik wil maken van een toerist die de Amerikaanse gewoontes niet zo goed kent.
Elektriciteit en stopcontacten
In Noord-Amerika wordt stekker type A en B gebruikt, andere stekkers dus als in Nederland. De netspanning is 120V. Wereldstekkers zijn dus essentieel om mee te nemen.
Verzekeringen en gezond op reis
Het is belangrijk om goed verzekerd naar de Verenigde Staten te gaan. Een reisverzekering van werelddekking is het minimum wat nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat medische kosten voldoende gedekt zijn. Medische kosten in de VS zijn veel hoger dan in Nederland. Controleer goed of jouw reisverzekering dit dekt. Het is ook mogelijk om medische kosten in het buitenland te verzekeren bij de zorgverzekering, bij veel aanvullende verzekeringspakketten zit dit er meestal bij.
Gezondheid op reis
Reizen naar Amerika kan het nodige vergen met het lichaam. Het begint al bij het tijdverschil, maar ook klimaatverschillen. Denk aan het woestijnklimaat in het zuidwesten, de heftige vochtigheid in Florida en het diepe zuiden. Doordat de meeste rondreizen vaak relatief lange afstanden worden afgelegd, kan het ook gebeuren dat je op een dag door verschillende klimaatzones rijdt. Daarnaast zijn op veel plekken de verschillen tussen dag en nacht temperatuur groter dan we in Nederland gewend zijn.
In het westen moet je al snel rekening houden met de hoogte waarop je je bevindt. In staten als Nevada, Utah, Colorado zit je al snel boven de 1200 m boven zeeniveau, en daar moet het lichaam vaak ook even aan wennen, zeker bij inspanning.
Medicijnen
In de regel kun je de meeste medicijnen die je in Nederland zonder voorschrift (pijnstillers, maagtabletten, pillen tegen reisziekte etc.) gewoon in de bagage meenemen. Als je voorgeschreven medicijnen/slaappillen mee wil nemen op reis kun je het best checken met de huisarts of dat zomaar kan. Wellicht is er een Engelstalige medische verklaring nodig
Tijdsverschil
In de Verenigde Staten zijn verschillende tijdzones. Net als in Nederland wordt er gebruik gemaakt van de zomertijd: daylight saving time. Dit gaat vanaf het eerste weekend van de tweede zondag in maart en duurt tot de eerste zondag in november - dat is dus wat langer dan in Nederland.
Eastern Time: 6 uur vroeger (de oostkust: o.a. New York, Washington D.C. Atlanta, Miami)
Central Time: 7 uur vroeger (veelal the midwest, grootste gedeelte van Texas: o.a. Chicago, New Orleans, Houston)
Mountain Time: 8 uur vroeger (de Rocky Mountains en Arizona*: o.a. Denver en Salt Lake City)
Pacific Time: 9 uur vroeger (de westkust: o.a. Seattle, San Francisco, Las Vegas, Los Angeles)
Daarnaast hebben ook Alaska en Hawaii** hun eigen tijdzone ( 10 en 11 uur vroeger, respectievelijk)
*In Arizona doen ze niet aan zomertijd. Tijdens de zomer is het dus 9 uur vroeger in Arizona. Uitgezonderd de delen van Arizona die beheerd worden door de Navajo Nation, waar ze wel zomertijd toepassen.
**In Hawaii is er geen zomertijd.
Let op dat tijdzones zich niet altijd netjes de grenzen van de staten volgen. Op grote wegen wordt meestal met borden aangegeven als je een andere tijdzone inrijdt. Zo zit bijvoorbeeld het uiterste westen van Texas op Mountain Time, waar de rest van de staat Central Time aanhoudt.
Let ook op tot kloktijden bijna altijd genoteerd worden in een 12-uurs formaat, met de aanvullingen "A.M." ('s nachts en 's ochtends) en "P.M." ('s middags en 's avonds).
Veiligheid
Ondanks de verhalen van criminaliteit en vuurwapens merk je hier in de regel als toerist weinig van. Er zijn wel wat zaken om mee rekening te houden die te lezen zijn in het volledige reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Gebruik van mobiele telefoons/data
Je kunt tegen wat extra kosten Nederlandse mobiele telefoon gebruiken om te bellen, maar zeker gebruik van mobiele data kan snel in de papieren lopen. Gelukkig is er op veel plekken (hotels, restaurants, winkels, attracties) gratis wifi te vinden.
Wil je niet afhankelijk zijn van gratis wifi kun je overwegen om een travel e-sim aan te schaffen. Voor een reis van twee weken kost dit rond de €4 per dag en kun je onbeperkt mobiele data gebruiken. Je hebt ook duurdere e-sim oplossingen waarmee je ook kunt bellen en een Amerikaans nummer krijgt. De meeste moderne telefoons kunnen werken met e-sims - want eigenlijk is het gewoon een stukje software wat de fysieke simkaart kan vervangen.
Houd er wel rekening mee dat in dunbevolkte gebieden niet altijd een goed mobiel bereik is. Dit kan ook zo zijn in de nationale parken!